Recuperació de l'aplec de l'Erola d'Hortsavinyà

ImprimirImprimir
Nom de l'Agrupament: 
AEiG Montpalau
Demarcació: 
Girona
Municipi: 
Pineda
Categories: 
Breu descripció del projecte: 

Consisteix en recuperar l'Aplec de l'Erola d'Hortsavinyà, un festa que se celebra Dilluns de Pasqua, i que els antics organitzadors d'aquesta ja no tenien empenta per tirar-la endavant. El Cau de Pineda estima aquest territori i ha posat tota l'energia i joventut per tirar-lo endavant, amb noves propostes.

Desenvolupament del projecte: 

La proposta neix dels propis joves de la branca de TRUC del Cau de Pineda. Amants d'aquest territori, l'han caminat des de sempre, han tingut la iniciativa de posar-hi energia i joventut per tirar-lo endavant, amb noves propostes i buscant la suma d'esforços.PLANIFICACIÓ DE LES ACCIONS PORTADES A TERME1. Encarrilar el projecte després que es fes la proposta inicial dels propis joves de l'AEiG Montpalau de Pineda.2. Estudi històric sobre l'Aplec i recerca de material antic, documents diversos, testimonis directes...3. Aprovar-ho en Consell de Caps.4. Posar-se en contacte amb els anteriors organitzadors i sumar esforços.5. Aprovar el projecte, elaborar el programa d'actes i llistar el material necessari.6. Demanar els permisos necessaris a la Diputació de Barcelona, Ajuntament de Tordera, etc. Contacte amb el Bisbat de Girona per confirmar la visita del Bisbe de Girona, Monsenyor Francesc Pardo i Artigas. Contacte amb els pagesos de la zona. Contacte amb les colles geganteres.7. Organitzar les tasques a fer i coordinar totes les tasques entre tots.8. Elaboració del material per fer-ne publicitat i fer-ho públic. Campanya a estaments públics i l'Ajuntament de Pineda de Mar. Campanya als mitjans de comunicació comarcals.9. Realització de l'Aplec de l'Erola i acompanyament en la ruta des de Pineda pel Camí de les Costes, antic camí carboner.10. Revisió per valorar el desenvolupament de l'Aplec de l'Erola i línies de futur.11. Propòsit de continuar el projecte els propers anys.

Aprenentatges que s'han donat: 
  • Coneixença de la tradició de l'Aplec.
  • Fer un mercat de pagès.
  • Fer una missa i aprendre a cantar els Goigs de l'Erola.
  • Fer ruta, muntar un servei de bar.
  • Aprendre balls de pagès.
Descripció del servei: 

Un grup de veïns els ha animat a liderar el projecte. Han recuperat la festa, un mercat de pagès, s'ha fet la missa i els Goigs de l'Erola, presidits pel bisbe de Girona, Francesc Pardo i Artigas. I han organitzat una ruta pel camí de les Costes, i la Taula de les Bruixes, servei de bar, ball de pagès, jocs, entre d'altres. Han posat el seu grau de sorra per ajudar a renéixer aquest poble de Montnegre. I se'ls ha animat a dur a terme aquest projecte de cara als pròxims anys. A més a més, van construir un pal indicador a Coll de Porc i van dur a terme la restauració de la Font dels Cirerers.

Entitats o centres que hi participen: 
  • AEiG Montpalau de Girona. 
Fotos i Material gràfic: