Transformem Manresa

Projecte d’ApS sobre la conscienciació a la ciutadania respecte la vulneració dels drets humans i les relacions de poder.
Un grup de 30 Trucs de Manresa, van dur a terme un projecte d’APS sobre civisme. En un carrer cèntric del barri antic, durant dues setmanes van penjar sis pancartes que despertessin interès i promoguessin la reflexió a la ciutadania sobre la vulneració dels drets humans i les relacions de poder. Van deixar urnes a diferents comerços del carrer perquè les persones puguessin participar aportant reflexions sobre la temàtica i propostes de millora per Manresa. Per a fer l’acció, el grup va sortir un dia al carrer per explicar el projecte, i un altre dia per presentar a la ciutat les idees recollides a les urnes, ho van fer en forma de mural. Es van difondre les conclusions per la premsa i van elaborar un vídeo on s’explica tot el procés viscut.
1. Sensibilització.
Metges del Món ens va fer una formació sobre els drets humans i les relacions de poder. Conjuntament vam detectar necessitats socials en la nostra ciutat i la nostra vida quotidiana i personal; ens vam adonar que no hi havia prou consciència sobre aquesta temàtica, ja que els drets ens són vulnerats i vivim oprimits en relacions de poder.
2. Pluja d'idees i Elecció.
Vam decidir una acció de servei amb la voluntat de conscienciar a la ciutadania de Manresa sobre els drets humans i les relacions de poder; volíem que la gent reflexionés i fes propostes de millora per a la ciutat.
Durant dues setmanes, en un carrer cèntric del barri antic, vam penjar pancartes que despertessin interès, i vam deixar urnes a diferents comerços perquè els ciutadans poguessin participar aportant reflexions i propostes per millorar Manresa. Les sis pancartes mostraven els missatges: “Cal ser una barbie per enamorar? #sexisme”, “Què és ser normal? #discriminació”, “perquè jo sóc gran i tu no, jo tinc raó i tu no #adultisme”, “No sóc racista però... #racisme”, “El 24% dels pisos a Manresa estan buits #dret a l’habitatge”, i una representació gràfica sobre la homosexualitat i la heterosexualitat amb el hastag “#heterosexisme”.
3. Planificació.
El grup es va organitzar per comissions en funció dels interessos propis: documentació i pedagogia, pancartes, urnes, comunicació amb veïnat, Ajuntament i premsa. Periòdicament, es convocaven les diferents comissions per posar la feina en comú.
4. Acció.
Per fer l’acció, es va sortir un dia al carrer per explicar de primera mà el projecte a la ciutadania, i un altre per presentar a la ciutat les idees recollides a les urnes en forma de mural i cloenda.La ciutadania va compartir reflexions crítiques i propostes de millora concretes sobre la temàtica plantejada, vinculades amb el dret a la llibertat d’expressió, a la igualtat, al respecte i a la vida digne. Van sorgir idees relacionades amb la necessitat real de canvi i de regeneració social: demandes a l’administració sobre eines de participació ciutadana, reivindicació de la necessitat de trencar prejudicis i apoderar el jovent, enfortiment del civisme i potenciació de zones verdes, propostes sobre educació i diversitat cultural, mesures per abordar la necessitat de fer front al gran nombre de pisos buits de la ciutat i l’accés a l’habitatge...
5. Revisió, difusió i celebració.
Es va difondre les conclusions pels portals informatius, i també s'elaborà un vídeo on s’explica el procés d’aprenentatge viscut. I això sí, no es va descuidar pas de revisar el projecte fent representacions teatrals (com també vam fer una revisió durant la planificació), i celebrar-lo amb uns bons jocs que posessin a prova la temàtica tractada, danses i una mica de teca!
El projecte va obtenir un reconeixement social en l’obtenció del premi Jaume Ciurana 2017 en l’àmbit de civisme.
VÍDEO DEL PROCÉS VISCUT. "Transformem Manresa": https://www.youtube.com/watch?v=CqrLlK3X2K0&t=23s
Valors de civisme, cohesió social i justícia global.
Participació ciutadana i treball en xarxa.
El procés ha sigut llarg, de novembre a març. Emocionalment, ha sigut una experiència amb alts i baixos, com una muntanya russa; no ha estat fàcil tirar endavant intentant mantenir compromís i motivació grupal. Però ens emportem un bon regust de boca gràcies a l’acollida i la participació dels nostres conciutadans; estem contents d’haver entès el carrer com a espai de participació ciutadana, d’intercanvi d’idees i d’esperit crític. El progrés personal s’ha produït fent xarxa i això comporta una fraternitat universal molt enriquidora.
Els escoltes i guies tenim ganes d’aprendre i lluitar per una societat més cohesionada i justa; deixar el món millor de com l’hem trobat ens fa feliços. I això és impressionant! Us animem a observar el vostre entorn i a transformar-lo d’una manera significativa per a vosaltres, com ho pot ser fent un ApS. El món t’espera!
Sensibilització a la ciutadania de Manresa sobre la vulneració dels drets humans i les relacions de poder.
Penjada de pancartes per a sensibilitzar la població i foment de la participació ciutadana mitjançant urnes que convidin a la reflexió i a fer propostes de millora per a la ciutat.
ONG Metges del Món
Comerços i veïnat del c/ St. Miquel de Manresa
Ajuntament de Manresa (joventut i cooperació)