La Murga, Joves escoltes rehabiliten pisos de veïns del casc antic de Lleida

ImprimirImprimir
Nom de l'Agrupament: 
FCEG
Breu descripció del projecte: 

Projecte d’aprenentatge i servei que pretén sensibilitzar i millorar la qualitat de vida dels ciutadans en risc d'exclusió reivindicant el dret a un habitatge digne.

Desenvolupament del projecte: 

Hi participen joves d’entre 15 i 18 anys i els seus caps (monitors/es voluntaris/àries), que del 4 al 9 de juliol conviuen amb veïns i veïnes escollits per Serveis Socials, cooperant amb ells per millorar les seves condicions de vida mitjançant la rehabilitació dels seus pisos. D’aquesta manera, els joves poden analitzar millor les raons i les conseqüències de les grans desigualtats socials a les nostres ciutats i barris.

La Murga va néixer de la mà d’Escoltes Catalans l’any 1996. Des de llavors, s’han dut a terme 18 edicions realitzades a Barcelona i fa tres anys es va decidir engegar una edició d’estiu a Lleida. Enguany, serà la primera edició en què el projecte és liderat des de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG), organitzat per un equip de joves voluntaris de les 3 associacions que la formen i obrint-ne la participació als 200 agrupaments membres. La FCEG està formada per Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.

El projecte té com a objectius millorar les condicions de vida dels col·lectius en risc d’exclusió social fomentant les accions locals i contribuint a la defensa del dret de tota persona a gaudir d’un habitatge digne, a través de la millora de les condicions d’habitabilitat dels pisos. La rehabilitació d’aquests espais i la implicació amb els i les joves afavoreixen la inclusió social dels veïns i veïnes participants.

Així doncs, la importància no es troba només en les tasques de rehabilitació dels habitatges (pintura, reparacions, recollida de mobles vells…) sinó en aquesta convivència que genera una actitud crítica en els i les joves sobre les condicions de vida de molta gent que viu en els barris degradats, amb la intenció de desemmascarar els mecanismes que generen la problemàtica.

Aprenentatges que s'han donat: 
  • Convivència i cooperació amb veïns i veïnes escollits pels Serveis Socials.
  • Rehabilitació de pisos.
Descripció del servei: 

Millorar les condicions de vida dels col·lectius en risc d’exclusió social fomentant les accions locals i contribuint a la defensa del dret de tota persona a gaudir d’un habitatge digne, a través de la millora de les condicions d’habitabilitat dels pisos. La rehabilitació d’aquests espais i la implicació amb els i les joves afavoreixen la inclusió social dels veïns i veïnes participants.

Entitats o centres que hi participen: 
  • FCEG
  • Serveis Socials de Lleida
  • Diversos agrupaments, depenent de l'edició. Alguns agrupaments que hi han participat són: AE Grimpamons, l’AE Roland Philipps, l’AE Sant Francesc Xavier, l’AEiG La Petjada del Secà i l’AEiG Marinada.

 

Fotos i Material gràfic: